Vorige Artikel 3 van 3 Volgende

Avocadopit ontkiemen | Deno-methode

DIY

Wauw, wat zijn die avocadopitten mooi!Ill avocado.png
Maar hoe ontkiem je die?

Moeilijk? Nee
Geduld nodig? Ja!

Je ziet ze shinen in tijdschriften en op Instagram en zelf loop je te klooien met houten prikkertjes, bakjes water. En die pit geef maar sjoege. Maarrr je houdt vol want je weet: heb je een avocadopit eenmaal ontkiemd, dan kun jij óók genieten en pronken met die mooie wortels en de stengel waaraan de blaadjes groeien. Je zou de pit vervolgens kunnen planten voor je eigen avocadoboom maar het duurt vijf tot zeven jaar voordat die vrucht draagt en de boom kan niet tegen kou dus je hebt dus een flinke plek binnen nodig.
Ik ontkiem de pitten voor de mooiigheid. Op het water kun je er maanden lang van genieten. Eentje is al heel mooi maar een 'schooltje' is spectaculair.

Nodig

  • rijpe avocado
  • keuken- of toiletpapier
  • plastic bakje of zakje
  • geduld...

Hoe

Ik gebruik de Deno-methode. Ooit is dit bedacht door een ene meneer Norman Deno.
Neem een rijpe avocado, haal de pit eruit en spoel ‘m schoon. Wikkel de pit in het keuken- of toiletpapier en maak dit nat met water. Niet té nat zodat het eraf drupt maar de pit moet in een vochtig jasje zitten. Nu doe je dit pakketje in het plastic bakje of zakje. Sluit het goed af.
Dit bakje bewaar je op kamertemperatuur, niet in directe zon of op de verwarming.
Nu begint het wachten.
Zes weken… acht weken.
Het kan even duren. Kijk om de paar weken even of de pit er nog steeds fris bijligt. Dat het papier vochtig genoeg is en natuurlijk of er al iets te zien is. Soms vervang ik het papier en spoel ik het bakje even schoon.

En dan?

Je pit zal langzaam openbarsten en uiteindelijk moet er een worteltje te voorschijn komen. Als de wortel lang genoeg is - ruim een centimeter uit de pit -, kun je de pit op water zetten. Zorg ervoor dat de pit droog ligt maar dat de wortel in het water hangt. Je kunt een kiemschoteltje gebruiken of een vaasje met een smalle hals. Je kan ook houten prikkers in de pit steken en deze zo op een potje installeren. Ik vind dit niet zo'n sjieke oplossing maar ze werkt wel. Nu kun je elke dag zien hoe je avocado verder groeit. Eerst de wortel en dan de stengel.

Bonustips

  • avocadopitten ontkiemen is verslavend: als je toch bezig bent, ontkiem er meteen meer :)
  • op dezelfde manier kun je bijvoorbeeld ook mangopitten en eikels ontkiemen. De eikels bewaar je dan in de koelkast want die hebben eerst een 'winter' nodig
© 2018 - 2022 PLANTGOED | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel