Schema strobalen voorbereiden


Voordat je kunt planten en zaaien op je strobaal moet je de baal hierop voorbereiden door ‘m te bemesten en water te geven. Zo wordt een composteringsproces in de baal in gang gezet. Daarna is de baal een ideaal, vruchtbaar medium voor jouw moestuin.
Omdat ik het liefste zo duurzaam mogelijk werk gebruik ik biologische mestkorrels. Het is belangrijk dat er voldoende N (stikstof) in de mest zit. Hiervoor kun je wat extra bloedmeel gebruiken. Het voorbereiden duurt ongeveer drie weken. In deze periode warmt je baal op door het composteringsproces. De baal koelt vanzelf af en dan kun je je plantgoed poten. Je kunt al beginnen met voorbereiden vanaf begin april omdat de baal warmer is dan de koude grond. Maar denk aan de vorst! Poot alleen planten die tegen een stootje kunnen. Na de IJsheiligen - vanaf 15 mei - kun je los gaan en ook direct op de baal zaaien. Strooi wat aarde op de baal waarin je zaait en de zaadjes zich kunnen ontkiemen.
Dit schema geeft de hoeveelheden aan per baal ervanuit gaande dat je biologische mest gebruikt. Als je niet-biologische mest gebruikt, kun je de aangegeven hoeveelheden halveren en bij dag 14 beginnen met planten. De mestkorrels (en eventueel bloedmeel) verdeel je over de baal. Daarna sproei je water over de baal tot–ie is verzadigd - het water loopt er dan onderuit.

 

dag mestkorrels/bloedmeel en water
1  1400 ml mest en water tot verzadiging
2  water tot verzadiging
3  1400 ml mest en water tot verzadiging
4  water tot verzadiging
5  1400 ml mest en water tot verzadiging
6  water tot verzadiging
7-9  700 ml mest en water tot verzadiging
10-20   alleen water tot verzadiging
© 2018 - 2022 PLANTGOED | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel