DIY

Kiemgroenten kweken | op een schotel
 
Als je kiemgroenten op een schotel kweekt, heb je een medium nodig. Bijvoorbeeld zand, een hennepmatje, steenwol. Er bestaan speciale kiemschotels en -torens maar een laagje natte watten voldoet ook.
Net als kweken in een pot heb je niet zoveel nodig en kweek je de kiemen makkelijk op je aanrecht zonder je te bekommeren over licht en temperatuur.
Met vijf á zes dagen zijn de meeste cressen klaar om gegeten te worden. Soms duurt de kweek iets langer, afhankelijk van de soort. Omdat je de plantjes niet laat volgroeien en je ze al jong eet, zitten ze in verhouding boordevol voedingsstoffen en zijn het echte smaakbommetjes. Zo smaken radijskiemen veel pittiger dan de radijsknolletjes. Dus ook de keukenprinsjes en -prinsessen onder ons kunnen hun lol op!

Nodig

  • watten van 100% katoen
  • een schotel of een bord
  • kiemzaden

Hoe

De meeste kiemzaden week je ze een aantal uur in water. Met behulp van deze KIEMTABEL kies je je zaad en leer je of je moet voorweken. Dan pak je de watten en leg je een laagje op de schotel. Maak de watten goed nat. Kletsnat mag gerust zolang de zaadjes maar niet onder water staan. Nu kun je de zaadjes op de watten verdelen en eventueel even nat sproeien met een waterspuit. Vanaf nu zorg je ervoor dat de watten en de zaadjes niet uitdrogen. Sproei ze bijvoorbeeld elke ochtend even nat. Langzaam zie je de zaadjes ontkiemen en de groene stengeltjes tevoorschijn komen. Hou de kiemtijd een beetje in de gaten. De meeste kiemen kun je oogsten als de eerste twee kiemblaadjes volgroeid zijn. Je hoeft niet alles meteen op te eten want als je water blijft geven groeien ze door en kun je tot een week lang de tijd nemen om ze op te peuzelen.

Epic fails

  • toch te veel water gegeven. Als je de zaadjes bij wijze van spreken op het water zaait krijgen ze onvoldoende zuurstof. De zaadjes gaan dan rotten
  • toch te weinig water gegeven. Tja, droogt de boel uit dan wordt het niks. Kun je beter opnieuw beginnen
  • duuuurt lang. De meeste soorten zijn na ongeveer zes dagen klaar maar er zijn ook soorten zoals Chinese prei die wel twee weken vragen. Bekijk dus even de KIEMTABEL om te zien hoe lang het kiemen duurt. En je weet: geef nooit op!

 Bonustips

  • ben je iemand die snel vergeet water te geven dan kun je een kiemschotel aanschaffen: een glazen bakje met een metalen rooster. De zaadjes strooi je op het rooster en in de schotel giet je water tot tegen het rooster aan. De eerste twee dagen let je nog een beetje op dat de zaadjes niet uitdrogen maar daarna heb je er geen omkijken meer naar en hangen de worteltjes door het rooster heen in het water. Een nadeel kan zijn als het rooster niet blijkt te deugen (is mij al een paar keer overkomen!) en gaat roesten. Roest is niet goed voor de gezondheid
  • zet je schoteltjes met kiemen op de eettafel. Ze zijn echt prachtig om naar te kijken en je kunt ze aan tafel verzorgen, oogsten en opeten
  • heel leuk om samen met kinderen te kweken. Het gaat lekker snel en ze zijn bovendien gezond
© 2018 - 2020 PLANTGOED | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel